Jonna Jinton – Influencer med kraft från naturen

-Alla sa att i staden finns allt… Jag kände att jag saknade allt i staden!

Denna känsla fick Jonna Jinton att packa sin väska, lämna Göteborg och flytta närmare naturen. I den lilla byn Grundtjärn, djupt in i Västernorrlands skogar, hade hon tillbringat flera av sina somrar. Hon älskade platsen. När den gamla skolan, som ägdes av Jonnas släkt, på sensommaren blev tom, bestämde sig Jonna hastigt för att flytta dit. På vägen upp köpte hon en enkel bil och kvar på bankkontot fanns bara några tusenlappar. Men detta stoppade inte Jonna. Omgiven av de djupa skogarnas stillhet kände hon ett lugn som fick kreativiteten att flöda. Hon var då bara 21 år gammal.

Foto: Jonna Jinton

-Mormor tyckte jag var galen och förstod inte hur jag skulle kunna bo där under vintern, skrattar Jonna.

I huset fanns varken varmvatten, dusch eller tvättmaskin. Inte heller fungerade elpanna. Jonna fick pulsa genom snön i -35-gradig kyla för att hämta in ny ved att elda med. Men för Jonna kändes enkelheten befriande. För att dokumentera sitt stora livsstilsbyte och dela med sig av sin erfarenhet startade hon en blogg.

-Övriga bloggar handlade mest om kläder och mode och jag tyckte det saknades något med fokus på naturen, berättar Jonna.

Jonnas blogg växte snart till oanade proportioner, och idag kallas hon influencer.

-Jag vill att de som besöker min blogg ska må bra. Jag vill inte överösa dem med saker de ska köpa utan väcka glädje och en längtan till naturen. Det finns något i tystnaden och lugnet som vi har tappat idag, men som är så livsviktigt. Jag hoppas kunna förmedla den kopplingen till naturen. Visa ett annat sätt att leva, förklarar Jonna.

Foto: Jonna Jinton

Det finns något i tystnaden och lugnet som vi har tappat idag, men som är så livsviktigt.

I stan hade hon känt sig pressad, instängd och olycklig, men i Grundtjärn började kreativiteten åter att spira.

-Jag kände att jag blev en annan person. Jag var glad och fick så mycket inspiration, det var magiskt, minns Jonna.

Kreativiteten har fortsatt att flöda. Utan tveksamheter eller hämningar provar Jonna på allt hon får lust till. Förutom att i skrift skildra det vackra hon upplevde i Grundtjärn började hon också fotografera. Genom kameran växte fantastiska motiv fram, i vilka skogarna, tjärnarna, älvarna och träden väcktes till liv som i en sägen. Hennes kärlek till naturens magi genomsyrar allt hon gör. Ofta skapar hon självporträtt där människans litenhet blir en vacker kontrast till naturens storhet. Bilderna säljer hon på sin blogg, som tryck och fototapeter och nu senast som ett motiv som ska ingå i IKEAS utbud världen över. Även intresset för rörlig bild och att skapa film har vuxit sig starkt.

-För mig är kreativitet samma som livskraft. Det är allt! Känner jag inte kreativitet känner jag mig inte hel, förklarar Jonna.

Foto: Jonna Jinton

För mig är kreativitet samma som livskraft

Foto: Jonna Jinton

Idéerna fortsätter. Jonna tillbringar mycket tid i studion där hon gör musik. Just nu jobbar hon på en skiva med Kulning, vilket är ett speciellt sätt att sjunga. Förr användes det för att ropa på djuren på ängarna. I detta projekt samarbetar hon med musikern Mats Pettersson.

-Jag har fått så otroligt fin respons med kulningen. Min musik har visat sig hjälpa människor, att slappna av och må bättre, berättar Jonna som själv redan som liten blev väldigt berörd av kulning.

-Jag har egentligen ingen exceptionell sångröst, men kulning är något annat. Här använder man inte sjung-rösten, utan rop-rösten, förklarar Jonna.

 

Som vanligt tog Jonna saken i egna händer och lärde sig själv.

-Jag köpte skivan ”Kulning och lockrop” och övade när jag körde bil och lite varje gång jag var i skogen, skrattar Jonna och tillägger:

-Lyckligtvis hade jag ju gott om skog att öva i, flera mil till närmsta människa.

Jonna skapar även sinnliga akvarellmålningar med pigmentrika färger och drömska motiv.

Foto: Jonna Jinton

 

Silversmidet är ett annat sätt för Jonna att få utlopp för sin skaparlust. Till sin hjälp har hon sambon Johan som hon träffade 2016. Han hade samma år som Jonna flyttat från stan ut till landet och under alla år bott själv i ett hus bara fem mil från Jonna. När deras vägar äntligen möttes var det ingen tvekan om att det var dem för alltid.

-Johan jobbar egentligen som elektriker och pendlar 18 mil varje dag, men han har nu bestämt sig för att gå ner i tid och prova sina vingar som silversmed hemma på gården, berättar Jonna glatt.

Även Jonnas mamma Anita, som också flyttat från Göteborg till Grundtjärn, är involverad i silversmidet. I mars släpptes den första kollektionen silversmycken där de vackert designade formerna är som hämtade från naturen, och med passande namn som vildhjärta och rimfrost. Det tog inte lång tid innan flera smycken ur kollektionen sålt slut på Jonnas nätbutik, www.artbyjonna.com

Foto: Jonna Jinton

Foto: Jonna Jinton

-Det är så mycket jag tycker är roligt, jag får så många idéer och tänker stort i allt jag gör. Smyckesskapandet fanns med redan från början. Efter att det några år legat vilande kändes det passande att väcka liv i det igen, berättar Jonna.

Som bloggare har Jonna försökt att klara sig utan för många samarbeten med företag och reklamförsäljning. Vid varje förfrågan har hon frågat sig själv om det är något hon verkligen vill göra. Många gånger har svaret blivit nej. Idag uppskattar hon att kunna leva på det hon skapar själv och kunna stå för allt hon skriver om och delar med sig av i bloggen. Hon vill vara hundra procent ärlig.

Tidigare bloggade Jonna varje dag, nu blir det oftast två inlägg i veckan, för att få mer tid till skapandet. Hon har fortfarande många saker hon är nyfiken på, exempelvis skulle hon gärna vilja jobba med lera. Att hon befinner sig på rätt plats på jorden är hon helt övertygad om:

-I staden kände jag mig blockerad. Jag tror många blir så påverkade av allt som händer runt omkring att vi stänger oss, som ett sätt att ta skydd. I naturen däremot finns det så mycket utrymme, här kan kreativitet flöda fritt!

Foto: Jonna Jinton
Jonna vill inspirera till en livsstil närmre naturen. Här är hennes råd till den som vill ha förändring:

-Lev i nuet. Det är svårt att hitta lösningar idag på problem man skapar för framtiden. Då orkar man aldrig ta ens första steget. I Göteborg var jag arbetslös. Hade jag tänkt att jag först skulle jobbat ihop pengar till en buffert innan jag flyttade hade det tagit tid. Allt löste sig i Grundtjärn där jag direkt träffade en tjej som erbjöd mig jobb på hennes gård en mil bort. Det är en lösning jag omöjligt kunnat komma på hemma i Göteborg. Lösningar uppstår helt enkelt längs vägen.

-Alla har förstås inte samma förutsättningar som mig, jag var helt själv utan någon att ta hänsyn till och med tillgång till ett hus, men försök öppna upp och bryt dig loss från gamla tankemönster. Man kan göra så mycket med tankens kraft, så hitta rätt fokus!

Foto: Jonna Jinton

Jonna Jinton

Bor: i Grundtjärn, en by med 10 invånare, i Västernorrland. Flyttade dit 2010 och bor nu tillsammans med kärleken Johan i ett hus vid sjön.

Yrke: Influencer genom bloggen www.jonnajinton.se. Lever på allt jag älskar att göra: fotografera, videoredigera, skriva, måla, sjunga och designa silversmycken.

Trivs bäst när: jag är ute i naturen en ljus sommarnatt med kameran.

Blogg: www.jonnajinton.se  Webbutik: www.artbyjonna.com

Facebook        Instagram  @jonnajinton

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.