Kryddigt te och raw pepparkaksbollar

Julen står för dörren och vi fullkomligt badar i härligt kryddiga dofter! Om vi inte bara luktar utan även smakar på dessa underbara kryddor gör de även gott för vår kropp och stärker vårt immunförsvar. Men när kryddorna levereras inpaketerade i bakverk som pepparkakor, eller hopkokta med en salig massa socker i form av glögg, kan vi tyvärr räkna med uppblåsta och svullna magar som följd.

Det finns dock alternativ till den supersöta pepparkakan och glöggen. Systrarna Sandra och Jeanette Svensson delar återigen med sig av sina bästa tips, denna gång i form av ett underbart kryddte och raw pepparkaksbollar. Bjud din kropp på en lite mer välbalanserad fika som till och med hjälper dig att stå emot vinterns förkylningar och inflammationer. Efter recepten kan du läsa vår snabbguide till julens kryddor och vad de gör för gott för din kropp.


RAW PEPPARKAKSBOLLAR

1,5 dl cashewnötter (blötlagda 2h)
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosolja
20 dadlar
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald nejlika
nypa salt
1 skvätt vaniljextrakt
1 dl mandlar att rulla bollarna i.

 

Skölj cashewnötterna som legat i blöt i ca 2 timmar. Kör dem i matberedaren till ett grovt kross.

Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät deg.

Rulla bollar. Ha ett glas vatten nära till hands och fukta handflatorna om degen känns för kletig.

Låt bollarna stå i kylen i ca 2 timmar.

Kör mandlarna i matberedaren och rulla bollarna i mandelkrosset. Avnjut!


KRYDDIGT TE

4 dl vatten
2 skivor ingefära
4 gröna kardemummakapslar, krossade
4 svartpepparkorn
1/2 stång kanel
Ekologisk soyamjölk och honung efter smak

Häll vattnet i en kastrull och lägg i kryddorna. Koka under lock i ca 20 minuter. Sila av kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Häll i en skvätt ekologisk soyamjölk och värm, men var noga med att det inte börjar koka. Tillsätt lite honung efter smak. Luta dig tillbaka och känn hur kryddorna värmer. Receptet är inspirerat av Yogi classic chai.

 

Snabbguide till julens kryddor

Kanel är full av antioxidanter! Den minskar även svullnader i kroppen och ger matsmältningen en kick. Kanel förbättrar insulinkänsligheten, vilket stabiliserar blodsockret och leder till mindre insulin, som är fettbildande.

Kardemumma har matsmältningsstimulerande effekter och motverkar gaser och magknip. Den är bakteriedödande, slemlösande och värmande och är därför bra att använda vid förkylningar, halsinfektioner och dålig andedräkt.

Ingefära som är rik på antioxidanter stärker kroppens immunförsvar och ger skydd mot infektioner, förkylning och virus. Förutom att minska svullnad och inflammationer i leder stimulerar den blodcirkulationen vilket ger värmekänsla. Den är bra mot högt blodtryck, stimulerar ämnesomsättningen och sänker det onda kolesterolet.

Kryddnejlika är kryddan med högst dos av antioxidanter. Den har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper och är slemlösande, och därför bra mot hosta och illamående. Dessutom sänker den blodsockret och hjälper matsmältningen och förhindrar gasbildning. Eftersom kryddnejlika positivt påverkar signalsubstansen serotonin i blodet är den effektivt mot migrän.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.