Lökplantering i sol ger vårkänslor

Utbygge ger mindre tid för trädgård men nu har lökarna äntligen kommit i jorden!

Gamla anor
Här hemma på Bergvik råder full aktivitet med utbyggnad av huset och allt som hör därtill.
De boende här omkring säger Bergvik när de pratar om vårt ställe som ligger i Bergvik så det känns naturligt att skriva så. Kanske var vår gård den första i byn, för länge sedan.
Under byggnationerna rivs en del av det gamla på huset och handsmidda spikar och sticketak blir synliga. Glimtar från en svunnen tid.

Huset tar form och trädgården runt om får bättras på till våren.

Lökplantering
I gårdagens sol planterade jag äntligen vitlök, luftlök och en ljuvlig sort av doftande narciss.

Luftlök, bildas i plantans toppar.

De sorterna har inget emot att komma ned i jorden sent och trots att några fått gröna toppar kommer de inte ta skada av det. När lökar köps i blom som krukplanterade sticker i regel större delarna av lökarna upp ovanför jorden. Det fungerar inte vid plantering ute för där behöver lökarna komma ned en bit i jorden för att trivas och övervintra fint. Tre gånger lökens storlek i planteringsdjup är en bra tumregel.  Jorden bör vara genomsläpplig för att lökar ska trivas och inte ruttna bort men en sådan plats är inte helt lätt att hitta i vår trädgård just nu. Jorden är lerhaltig och allt regn har gjort den väldigt blöt och tung.
Vitlöken har jag planterat bakom ladugården i det nya trädgårdslandet. Det var extremt tung jord där men efter att det för några veckor sedan blivit lagd ny dränering en bit utanför har jorden redan fått bättre struktur.

Narcissen ‘Cherfulness’ är vit, lätt fylld med gul mitt.

Underbart doftande narcisserna ‘Cherfulness’ fick en plats i örtagården. Där kommer de blomma vackert, lagom nära stenmuren för att vi ska nå att lukta på dem och sedan när de vissnat kommer de att skymmas av salvians frodiga blad.

Välj rätt sättlök
I höstas köpte jag sättlök av vitlök på trädgårdsföreningen Uppsticklingarnas växtloppis. Vid samma tillfälle fick jag ett knippe luftlök av en som sålde perenner till mig. Luftlök blir perenna och det är i toppen av plantorna de små lökarna kommer. Roligt att pröva på att odla sådana!
Viktigt att tänka på är att vitlök i affären är svampmedelsbehandlade och kan innehålla virus. Ekologisk vitlök är inte behandlad men sättlök menad för utplantering är att föredra.

Varje klyfta av vitlök blir en sammansatt lök till nästa höst.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.