Nature & The City

New York City, en stad fylld av höga byggnader, trafik och vägarbeten. Att staden även har cirka 5 miljoner träd kanske känns overkligt men så är fallet och tack vare de får vi både renare luft och vatten.

Under sina år som borgmästare lanserade Michael Bloomberg PlaNYC. PlaNYC kom till år 2007 för att möta en växande stads utmaningar samt jobba emot global uppvärmning och värna om miljön. Som en del av detta projekt startades Million Trees NYC där målet var att under en period av 10 år plantera 1 miljon träd. Redan 2015 hade målet nåtts. Idag går PlaNYC under namnet OneNYC och arbetet för ett grönare och bättre NYC drivs vidare.

Vi fortsätter här att utforska hur New York City kan vara platsen att åka till för återhämtning och vila. Jag delar i tre artiklar med mig av mina bästa tips för yoga, mat och naturupplevser. I denna del utforskar vi naturupplevser. Här är en titt på mitt vackra och gröna New York City.


New York Botanical Garden

Oavsett årstid är det alltid värt att ta sig till Botanical Garden i Bronx. De dagar det inte är allt för kallt kan du vandra runt i timmar och utforska alla de vackra platserna. Det är verkligen ett sätt att boosta upp energi och få tillbaka kraft. Väl på plats känns det nästan overkligt att detta är en del av NYC.

Om du vill vila benen kan du hoppa på ett litet tåg som tar dig runt parken på ungefär 20 minuter. Tågen går med jämna mellanrum och stannar på utsatta hållplatser. Vid varje stopp har du möjligheten att hoppa av och utforska, sedan kan du antingen vandra vidare eller vänta in nästa tåg som kommer.

När du väl åker dit, varför inte ta med dig din egna goa ekologiska matbox  från några av de matställen jag tipsade om i min tidigare artikel, Food & the City, och sätt dig i skogen och bara njut. Har du tur kanske telefonens batteri tackar för sig i samma stund, vilket det gjorde för mig senast, och jag fick chans att få en riktig naturdag bland det gröna. Tacksam är både jag och naturen för det.

All information om vad de erbjuder för dagen finns på plats eller så kan du ta dig en titt på deras hemsida innan du åker dit.

New York Botanical Garden:
2900 Southern Blvd.,
Bronx, New York 10458
Tel (718) 817 8700
www.nybg.org

 

Botanical Garden Brooklyn

De dagar man inte hittar tiden att ta sig upp till Bronx så rekommenderar jag att åka till Botanical Garden i Brooklyn. Mindre skala än den i Bronx, men du får din dos av återhämtning och det går snabbt och lätt att ta sig dit med tunnelbanan.

När du stiger in, kan du direkt känna av en lugnare energi. Det är bara att följa stigarna och när du behöver en paus finns det parkbänkar att vila på. Om du skulle känna dig vilsen så är det bara att ta en karta vid ingången.

För mig är den lagom stor att få vandra runt i och även om jag bara har en liten stund så är det värt att gå in och få fylla på med kraft. De dagar det är varmt nog kan man ta ut filten och varför inte ha sin egna meditationsstund mitt i all grönska.

Redan 1897 började denna park formas. Man insåg redan då hur viktigt det är att oavsett vilken stad vi lever i så behöver vi bevara vår natur. Naturen kan leva utan oss men vi kan inte leva utan den. För den som också vill lära sig mer om natur och djur, finns en bra och inspirerande blogg på deras hemsida, värt att ta sig en titt innan man åker dit.

Brooklyn Botanical Garden
134 Eastern Parkway, 878 Washington Avenue
Brooklyn, NY 11225
Tel (718) 501 6399
www.bbg.org

 

Robert F Wagner Junior Park

En park som faktiskt redan lockar många svenskar är Robert F Wagner Junior Park, i alla fall för de svenskar och alla andra som befinner sig i NYC i juni och vill fira svensk midsommar. Det är ingen stor park, men stor nog att dansa runt en midsommarstång och äta gott. Parken öppnades 1996 och den fylls av aktiviteter, inte bara under midsommar, utan också under andra dagar.

Parken ligger vackert. Med utsikt över frihetsgudinnan får man direkt känslan av att man faktiskt är i just NYC. Man kan ta en promenad längs vattnet, ha picknick eller varför inte ta sig tid att läsa sin favorit bok eller meditera.

Denna park passar mig perfekt de dagar jag har yogaklasser på Manhattan och inte hinner eller orkar ta mig ut till Brooklyn eller Bronx. Som västkusttjej så föredrar jag denna park eftersom den också ger oss vattnet. Vattnet har en förmåga att ge mig lite extra lugn och ro. Om man efteråt känner sig inspirerad att fortsätta vara ute är det inte långt till en cykel. Ett lätt och roligt sätt att ta sig vidare på.

Robert F Wagner Junior Park
20 Battery Pl,
New York, NY 10280

 

Should I bike or should I go?

NYC gator fylls inte enbart av taxibilar och vandrande människor utan även cyklister. Att cykla är ett sätt att få både sightseeing och motion, på ett miljövänligt sätt.

Om man reser utan egen cykel behöver man inte vara ledsen över det, för här finns Citibike. Det är enkelt, lätt och smidigt att hyra en cykel för dagen. Det är också ett sätt att få ihop stadens alla gator och hörn, för det är lätt att bli lite vilsen när man kommer upp från tunnelbanan och knappt vet vad som är norr eller söder. När man är på en cykel däremot så ser man hur allt hänger ihop och en stor stad som NYC känns inte lika stor längre.

Trafiken i NYC är som staden själv – snabb, högljudd och lite härligt galen, så om man inte känner sig trygg skulle jag rekommendera att börja med att hyra cykel lite utanför den hetsigaste trafiken. Ta er i så fall till West Side High Way. Här kan man cykla längs Hudson river och få både vatten och träd som utsikt.

Citibike har cykelstationer runt om i staden och nu även uppe i Harlem. De utökar konstant och för att hålla sig uppdaterad är det bara att ladda ner deras app. Man kan välja att hyra cykel över dagen eller för 3 dagar. För de som bor i staden eller är på längre visit rekommenderas deras årsmedlemskap. Ta en titt på deras hemsida för all information.

www.citibikenyc.com

 

Som alltid i livet, hittar man det man söker bara man letar!
En stad må ha ett rykte om sig men det behöver inte begränsas dit. Oftast finns där alltid mer att hitta.  Det viktigaste är bara att oavsett vad du gör, så ta dig till de platser som ger dig glädje och ro. För ju mer glädje och ro i livet du har, desto mer kan du ge till andra runt om dig. Mina absoluta favoritdagar är när jag kan blanda yogaklasser med god härlig ekologisk mat i naturen. Balans är ordet och något jag strävar efter när jag återhämtar mig och njuter av min favoritstad New York City.
1. New York Botanical Garden 2. Botanical Garden Brooklyn 3. Robert F Wagner Junior Park

 

Text & Foto Jeanette Svensson

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.