Paleo för kropp och själ

I det vita vinterbonade sommarhuset lever Jenny och Magnus Andersson ett skräddarsytt liv exakt utifrån deras egna behov. De har valt att lämna stressiga arbetsmiljöer för en lugn tillvaro i Sätila intill sjön Lygnern. Arbetet som inspiratörer inom kost och livsstilen Paleo bedriver de hemifrån, eller helt enkelt från den plats de har lust att vara på.

-Vi lever som digitala nomader, ler Jenny och beskriver friheten i att kunna packa ner datorn, sätta sig i Campingbilen och köra ut i naturen. Här varvar de arbete med kaffepauser i det fria och barfotavandringar längs slingrande skogsstigar.

Sedan en tid tillbaka jobbar de nu båda två med bloggen Under vårt tak på heltid, där de skriver om Paleo och inspirerar till en långsammare livsstil.

– Man vet inte hur bra man kan må innan man testat, förklarar Magnus och menar att naturlig och ren mat borde vara en självklarhet, men så länge en dålig kost inte yttrar sig i allergier eller andra problem lever man i tron att allt är bra.

– Tidigare åt vi vad som helst när som helst och hur som helst, berättar Magnus.

Till slut sa Magnus kropp ifrån och allt började med en vanlig magsjuka som höll i sig i över en månad. Under denna tid gick han ner nästan 20 kg. Detta är nu 15 år sedan. Under de nästkommande 7 åren hade han konstanta magsmärtor och illamående och var under långa perioder helt sängliggande. Läkarna ställde diagnosen IBS, (irritable bowel syndrome, irriterad tarm) men hävdade också till slut att det handlade om psykisk ohälsa och rekommenderade antidepressiv medicin.

-I Sverige är det omkring 1 ½ miljon människor med diagnosen IBS och siffran ökar ständigt. Det måste ju bero på något, menar Magnus som var bestämd i åsikten att hans magsmärtor inte satt i huvudet och därför inte kunde botas med antidepressiva medel.

För omkring 8 år sedan var Magnus och Jenny på en föreläsning om träning. Här nämndes även stenålderskost, vilket väckte parets nyfikenhet. De gick hem och googlade. Även om begreppet på den tiden var relativt okänt i Sverige lyckades de hitta information och började med att ta bort gluten och socker från sin kost. Skillnaden var otrolig och när de sedan även uteslöt mejeriprodukter skedde den riktigt stora hälsovinsten.

Det naturliga för dem båda var att de omfamnade den nya kosten tillsammans.

-Även om jag inte kände att jag mådde direkt dåligt av kosten vi åt tidigare, så kände jag en enorm skillnad då jag inte längre hade några humörsvängningar, ingen uppsvälld mage och jag kände mer energi och glädje, säger Jenny.

I vitsippsskogen bakom huset avnjuter Magnus och Jenny egenkomponerade Äpplekaksbollar och insuper lugnet.

-Alla har olika känsligheter och många klarar ju den moderna kosten, tror man. Men alla får fördelar av att utesluta framför allt gluten och socker. Eftersom den moderna kosten är inflammationsdrivande skapar den med tiden låggradiga inflammationer i kroppen vilket konstant måste bekämpas, våra system går alltså ständigt på högvarv. I längden skapar detta stora problem i form av ”vällevnadssjukdomar”, förklarar Magnus.

Paleo kallas ibland lite populistiskt för stenålderskost. Den paleolitiska epoken började för omkring 2,5 miljoner år sedan och fram till för ungefär tiotusen år sedan. Den börjar med de tidigaste fynden av verktyg som är tillverkad av människan och avslutas i och med jordbruket intåg, under den yngre stenåldern. Eftersom människan rent genetiskt fortfarande fungerar som under den paleolitiska epoken borde även vår kost göra det. Den tid då människan börjat använda spannmål, baljväxter och mejeriprodukter (vilket man alltså utesluter inom Paleokosten) är i jämförelse med vårt ursprung anmärkningsbart liten och våra kroppar har helt enkelt svårt att anpassa sig och hinna med i utvecklingen, vilket resulterar i överkänsligheter och inflammationer.

Men även i rörelse mår våra kroppar bäst när de får användas efter ursprungsidén.

-Numera är Paleo även namnet på en livsstil där man strävar efter att leva nära naturen, sova ordentligt, anta utmaningar och nya saker och framför allt röra på sig som en människa, förklarar Magnus.

-Det behöver inte alltid vara träning, utan kan vara något så enkelt som att gå barfota i skogen, balansera eller springa. Det krävs inte en massa utrustning, bara lek. Titta på det lilla barnet, de vet instinktivt hur de ska gå, springa och sitta på huk – hur man rör sig som en människa. Att sitta på kontoret framför en skärm under en hel dag är inte en naturlig rörelse för oss, vi ska ju leka, springa och uppleva, menar Jenny.

Genom bloggen vill Jenny och Magnus fortstätta att sprida ren och naturlig mat och uppmuntra till en långsammare livsstil, och delar ständigt med sig av nya recept.

-Alla är vi olika och vi vill inspirera på olika sätt. Mycket i livet kan komma emellan och det ska vara enkelt så att man får mer tid för varandra.

De viktiga grundpelarna i livet för Magnus och Jenny är ren naturlig mat, att röra på sig som en människa, vila lite och leva livet lite långsammare.

 

Hur börjar man?

  • Ett bra tips kan vara att börja läsa innehållsförteckningar och fundera över vad man äter. Läs till exempel på de varorna som du brukar handla, här finns mycket som kan överraska, så som stabiliseringsmedel, färgämnen, socker, konserveringsmedel osv. Lägg märke till rangordningen i innehållsförteckningen, vilken skvallrar om mängden. Köttbuljongtärningar behöver exempelvis inte innehålla kött utan kan bestå av en massa konstgjorda tillsatser och pyttelite köttextrakt. Så läs innehållsförteckningar och sträva efter så rena råvaror som möjligt. Välj gärna ekologiskt, KRAV och gräsbeteskött (vilket innebär att även djuret fått sin naturliga föda och därmed håller sig frisk).
  • Undvik det vita mjölet och det raffinerade sockret så mycket det går.
  • Att gå över till en Paleokost kan ske på många sätt, en del vill bryta gamla mönster helt och göra alla förändringar på en gång. Andra vill fasa ut och kanske bara börja med att förändra t.ex. frukosten och när det känns tryggt införa flera nya vanor.
  • Ställ krav! Fråga efter det du vill ha, både på restaurang och i affär. Det har du rätt till som konsument. Frågar många kanske butiker väljer att förändra sitt sortiment.

Hälsoutmaningen Paleo30dagar

Om man vill testa på Paleo och få lite extra hjälp i starten så håller Jenny och Magnus kontinuerligt i Hälsoutmaningen Paleo30dagar. Det är en personlig utmaning med strikt Paleokost och naturlig träning under 30 dagar. I utmaningen ingår, Menyer, recept, inköpslistor, råvaruguide, träningsschema och den viktiga mailsupport till alla frågor och tankar som kan dyka upp.

Mer information finns på www.paleo30dagar.se

Paleoskafferiet

På Under vårt tak finns en enorm samling härliga och enkla paleorecept som Jenny och Magnus skapat och frikostigt delar med sig av. Bland annat denna fräscha tomatpaj med pesto eller de overkligt goda äpplekakasbollarna! Besök Paleoskafferiet på Under vårt tak!

Tomatpaj med pesto. En vegetarisk god paj som passar att servera precis som den är, tillsammans med en sallad, på buffébordet eller som ett gott tillbehör till fisken, kycklingen eller köttet. Foto: Under vårt tak.

Oförskämt goda Äpplekaksbollar innehållande bland annat torkat äpple, dadlar, kanel och kardemumma. Foto: Under vårt tak.

 

Familjen Andersson: Jenny 43 år och Magnus 47 år

Yrken: Jenny arbetade tidigare som Barnskötare på en heltidsförskola och Magnus som Inköpare och Produktionsansvarig på ett elektronikföretag. För 6 år sedan startade de bloggen Under vårt tak. Nu driver de på heltid företaget med samma namn. Här ingår arbete med bloggen, att skapa nya recept, Hälsoutmaningen – Paleo30dagar, kursverksamhet, föreläsningar, m.m.

Bor: Vitt hus i Sätila, på en höjd med utsikt över sjön Lygnern och med lövskog intill tomten.

Var får ni inspiration till recepten: Oftast från råvaran i sig, men även när vi är ute i naturen eller äter på restaurang, det kan väcka tankar kring kombinationer av olika smaker, färger eller former och föder idéer till recept. Maten som våra föräldrar och mor- och farföräldrar lagade ger också en stor inspiration.

Vi trivs bäst när: Vi en solig dag plockar ner en picknick och ger oss ut i naturen för att bara vara och vila lite. Det som driver oss framåt är att få inspirera till ren och naturlig mat samt en långsammare livsstil.

Hemsida: Under vårt tak     Facebook     Instagram

Text & Foto Linda Tengvall

3 Comments
    1. Tack själva för att ni tog er tid att berätta om era tankar kring Paleo, och för de underbart goda äppelkaksbollarna!

Leave a Reply

Your email address will not be published.