Salvia och hortensia, begärliga favoriter

Jag älskar örter med deras goda egenskaper och mytomspunna historier. Hortensior med pompösa blommor däremot, det skulle jag väl aldrig vilja ha, eller?

Vädret varierar mycket nu här i Bergvik, Halland. Enda dagen varmt, nästa regnigt för att sedan övergå till hagel och en morgon var hela trädgården inbäddad i snö.
Allt har sin tjusning och trots att jag inte är så svag för vintern så måste jag medge att frostade växter är bland det vackraste som finns! Jag älskar att gå runt i trädgården och titta på alla olika blad och blommor som är täckta med frost. Just nu i trädgården utmärker sig några växter lite extra och dem vill jag berätta om idag.

Salvia med oanade krafter
Kryddsalvia, Salvia officinalis, är hur läcker som helst! Tänk dig en perenn som blir fyllig och buskliknande, drygt en halv meter hög, med mjuka silverfärgade blad och ljust lilablå blommor på smala ax under juni/juli. Perfekt i samplantering med andra växter och givetvis en favorit i örtagården. Kryddsalvia har sedan länge använts inom örtmedicin och som rökelse och tillskrivs många goda egenskaper. Förr ansågs den hjälpa kärleken på traven och mysticismen kring salvia var stor.
Jag använder den som krydda i köket och sist som örtte gjort på färska blad som fick lindra min hesa hals med gott resultat.
Några av mina salvior har jag fått som plantor och några har jag odlat själv. Fröerna köpte jag via nätet hos Örtagårdens fröer och sådde dem för tre år sedan. Kryddsalvia har en fantastisk växtkraft och trots att jag klippte ned dem helt i somras vid omplantering kom de snabbt upp till dryga fyrtio centimeter igen. Vintergrön är den också vilket gör den extra älskvärd.

Hortensia, överdådig och ljuvlig
Ett år när jag arbetade i en handelsträdgård kom det en ny sorts hortensia. Den skilde sig från de gamla sorterna med att blomma både på nya och gamla skott. Det gör att de får blommor varje säsong jämfört med de gamla sorterna som bara blommar på gamla skott och då ibland frusit tillbaka för mycket för att sätta blom.
Vi i handelsträdgården sålde hortensior på löpande band! Vem ville inte ha en sådan tacksam växt i sin trädgård? Jo jag. Trots alla superlativ hade jag ändå inte riktigt sålt in den busken till mig själv. Men efter en tid hände något inom mig och jag började gilla hortensior. Inte bara gilla, jag föll pladask!
En sort har jag i kruka, Hydrangea Forever & Ever. Den blommar med många blommor sammansatta i bulliga klasar där en klase ibland är stor nog att bli en egen bukett. Min Forever & Ever har skiftat i färg från babyblå till beigerosa och nu på hösten fått dovt rosa, nästan vinröda, kanter. Just den här sorten produceras dessutom på ett hållbart sätt för miljön som är extra trevligt att gynna.
Många av de nya hortensiorna för utomhusplantering är mycket tacksamma att odla i kruka och blommar även där hela sommaren. Tåliga för minusgrader dessutom, som är extra bra en tid framöver.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.