Sandra och Jeanettes gröna vår- och sommarsallad

Hur lever du ditt liv? Är det på ett hälsosamt och hållbart sätt där du är snäll mot dina celler eller har du ett obalanserat och stressigt liv som kantas av kemikalier? Två som gjort resan från ett osunt levnadsätt till ett balanserat livsval är systrarna Sandra och Jeanette Svensson. Nu prioriterar de alltid hälsan först och är lyhörda för vad deras kropp signalerar och anpassar sina val därefter.

Jeanette och Sandra älskar gröna drinkar, framför allt eftersom de vet vilken nytta de gör.

Sandras världsbild ändrades i mars 2005 under en föreläsning med Dr. Robert Young i London. Hon förstod där och då hur hennes kost påverkade henne negativt. Efter att hon sträckläst hans bok åkte hon hem och ändrade om allt i sitt kök.

– Det var då jag fattade att jag inte behövde gå runt och vara trött och hängig. Att jag hade ett val. På bara några dagar ändrades min energi. Jag hade lika mycket energi som en 5-åring, säger Sandra med ett leende.

Sedan dess har hon läst många böcker om hälsa och kost. Nu studerar hon Nutritional Healing på distans i England. Med ökad kunskap om mat och dess näringsämnen baseras hennes val på andra kriterier än enbart tillfredställelse för smaklökarna.

-Jag försöker alltid tänka, hur kommer det här påverka mig och mina celler om jag äter det? Kommer det göra mig piggare och gladare eller kommer jag bli tröttare? Tidigare var det mest mina smaklökar som styrde, förklarar Sandra.

Sandras intresse för hälsa och mat växer sig starkare för var dag och genomsyrar hela hennes vardag.

-Kosten är kanske den största delen av min hälsa, men det är inte allt. Jag fokuserar även på att röra på kroppen, att vila och unna mig återhämtning, att sova bra, att få i mig bra med vatten, meditera och bara försöka vara snäll mot mig själv. Och givetvis är det viktigt att göra roliga saker och att skratta så mycket som möjligt.

Jeanettes ingång till en hälsofokuserad livsstil kom redan i tonåren. Sedan hon var liten hade hon haft problem med allergier och eksem och skämdes för sin hy. När hon ändrade sina kostvanor påverkades hennes hy positivt och hon såg konkret sambandet mellan mat och hälsa. 2005 hittade även Jeanette vägen till Dr. Robert Young, och läran om syra-bas balansen, vilket hjälpte henne enormt. Tillsammans gick både hon och Sandra på workshop för Dr. Robert Young i London.

Ingången till raw food från Ann Wigmores lära fick Jeanette 2012 genom en 2 veckors kurs på Living Food Institute Sweden. Detta blev upptakten till att hon själv började äta och laga raw food mer eller mindre dagligen. Att kontinuerligt få lära sig genom kurser, workshops och böcker om hur man kan använda maten som medicin och öka näringsvärdet i den mat vi äter är en viktig del i båda deras liv.

När det gäller hälsa tror Jeanette på balans. Vikten av lika mycket hälsa för kroppen som för sinnet och själen.

Jeanette har största delen av sitt liv jobbat som proffsdansare och utbildade sig även till yogalärare i New York på Kundalini Yoga East där hon också undervisat. En del av sin vidareutbildning inom Kundaliniyogan gjorde hon i Indien med Golden Bridge NYC på Parmarth Niketan i Rishikesh, där hon även gjorde seva, selfless work.

-När jag hittade Kundalini yogan föll mina bitar på plats och jag hittade äntligen verktyg för alla delar av min hälsa: kroppen, sinnet och själen. Mitt fokus hade tidigare varit mest på kroppen men nu förstod jag den enorma kraft som sinnet har och hur det kan avgöra hur jag mår, förklarar Jeanette.

Sandra och Jeanette inspireras båda av Ann Wigmore’s tekniker och kunskaper i raw living food.

-När det kommer till maten är det viktigaste för oss att veta vad den kommer ifrån och hur den är gjord. Att det är riktiga ingredienser som min kropp vill ha och att det är ekologiskt, säger Sandra.

För att avväpna begreppet raw food har Sandra och Jeanette startat företaget Samata där de en gång i månaden erbjuder en raw food lunchbox.

-Många är intresserade och vill ta tag i sin hälsa, men det är en hög tröskel. Här får vi dela med oss av vår passion och det vi mår bra av. Vi erbjuder chansen att testa på olika rätter för att skapa sig en uppfattning om raw food och förhoppningsvis inspireras till att testa själv, säger Sandra.

Deras lunchbox är 100% ekologisk. Råvarorna inhandlar de i den mån de kan från lokala, ekologiska bönder och fokus ligger på att använda råvaror från säsongen. Luncherna lagas med kärlek och det får absolut inte vara stressigt under tillagningen eftersom de vill skicka rätt energi med till personen som ska äta lunchen. När lunchboxarna står klara att levereras sätter sig systrarna på var sin sida bordet och mediterar. På det viset välsignar de maten och fyller den med ännu mer kärlek.

Framöver kommer Sandra och Jeanette även att dela med sig av sina inspirerande recept till DAGG:s läsare och bjuder redan här på ett lätt lunchförslag som inte tar många minuter att göra. Det kan ätas som en sallad eller som tillbehör till exempelvis en bit kött. Det är inspirerat av ett recept som Sandra använde sig mycket av när hon själv ändrade om sin livsstil.

Vår & sommarsallad

Sallad till 1 person eller som tillbehör till 2-3 personer

 • 1/4 litet vitkålshuvud
 • 1/3 gurka
 • 1 cm purjolök
 • 1 dl frysta ärtor
 • 1/2 knippe dill
 • 2 tsk olivolja
 • 2 tsk färskpressad citronjuice
 • havssalt
 • svartpeppar

 

 1. Skär vitkålen i smala strimlor och skölj den i kallt vatten.
 2. Lägg vitkålen i en stor bunke. Strö en nypa havssalt över och börja massera vitkålen med händerna. Det tar några minuter innan vitkålen blir mjuk och börjar avsöndra vätska. Stressa inte, massera med kärlek.
 3. Skölj och finhacka gurka, purjolök och dill, lägg över i bunken.
 4. Skölj ärtorna under kallt vatten i ett durkslag. När de tinat, lägg över dem i bunken.
 5. Tillsätt olivolja och citronjuice. Rör om och smaka av med salt och peppar. Salladen bör ätas färsk. Uppfriskande och energigivande!

Genom att massera vitkålen blir den mer lättuggad, det blir också lättare för kroppen att ta till sig näringen och kroppen behöver inte lägga lika mycket energi på matsmältningen.

Sandra Svensson, 39 år. Bor i Falkenberg. Utbildad civilekonom och massör. Trivs bäst när hon är i sällskap med positiva och inspirerande vänner, lagar mat, dansar och kramas.

Jeanette Svensson, 32 år. Har ena foten i Falkenberg och andra i New York. Instruktör i Kundaliniyoga. Trivs bäst när hon får undervisa, läsa, utvecklas och äta raw food i världens alla hörn.

Text & Foto Linda Tengvall

Recept av Sandra och Jeanette Svensson

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.