Stoppa snöbollen

Klimatfrågan är mer aktuell än någonsin. Skrämmande och overkligt verklig. Likt ett barn tänker många, syns det inte så finns det inte. Men i somras syntes det faktiskt. Vårt onormalt varma väder fick många att vakna till. Problemet ligger inte längre ”i framtiden” utan utspelar sig här och nu. Men trots detta gick en stor del av diskussionerna innan valet i september ut på att avsäga sig ansvaret.

-Det spelar ingen roll om vi lever klimatsmart här i Sverige, det vi gör är ändå en droppe i havet och gör ingen skillnad på klimatproblemen i stort. Det är jättarna i andra delar av världen som måste ändra på sig, sa många då.

Jag köper inte resonemanget att bara för att vi är ett litet land spelar det ingen roll om vi lever miljömedvetet eller inte.

Föreställ dig en elev på en skola. Efter att ha sparkat sönder alla möbler i ett klassrum, klottrat ner väggarna och rivit ner all inredning får denne elev en tillsägelse från läraren om att hen inte får vandalisera utan måste genast sluta upp med detta beteende. Eleven svarar då sin lärare:

-Det spelar väll ingen roll om jag slutar att förstöra i vårt klassrum, det får väll inte alla andra i världen att sluta att förstöra saker och vandalisera på sina skolor?

Ska denne elev få fortsätta att slå sönder saker på sin skola bara för att det gör obetydlig skillnad i det stora hela? Nej, jag tror ni håller med mig om att ett ändrat beteende på denne enskilde elev är att rekommendera.

 

Vem ska börja om alla tycker att ansvaret egentligen ligger hos någon annan? Hur ska vi då någonsin kunna stoppa snöbollen som bara blir större och större på sin väg utför?

Självklart spelar vårt beteende stor roll, även om vi bor i ett litet land, och det är vi själva som har makten att välja vad vi köper och inte köper, vad vi gör och inte gör. Inte minst spelar detta ställningstagande roll genom att vi skickar signalerna till våra barn att detta är viktigt och en angelägenhet för oss alla. Att tänka hållbart och miljömässigt oegoistiskt kommer då förhoppningsvis mer naturligt för dem än för vår egen generation som har svårt att ge upp alla privilegier som vi betraktar som en rättighet, snarare än den lyx det faktiskt är. Om inte vi vuxna ändrar vårt beteende snarast kommer den lyxen inte ens att vara ett alternativ för våra barn om något decennium.

Men hur ska vi då göra, var ska vi börja?

Egentligen är det ju helt lönlöst att diskutera vilken komponent som är den största boven, att äta kött, vårt flygbeteende, konsumtionen över lag, fast fashion eller det antal barn vi väljer att skaffa, eller vad det än kan vara. Vi kan ju bara enas om att vi behöver bli bättre inom alla områden. Börja där du själv står, för insats krävs. Det signalerar bland annat den nya larmrapporten som FN:s klimatpanel redovisade i början av oktober. För att nå målet om max en och en halv grads ökning av temperaturen måste vi inte bara halvera världens koldioxidutsläpp till 2030 utan vi behöver även ta bort enorma mängder koldioxid ur atmosfären. En väldigt stor utmaning.

 

Dämpa klimatångesten

Men vi får inte låta klimatångesten ta över våra liv. Det är därför vi skapat DAGG. Istället för att bli paralyserade av oro eller börja vifta med fingret och påpeka vad grannen gör för fel vill vi ge er positiva reportage om människor som hittat klimatvänliga sätt att leva, företagare som skapar nytt utan att anstränga vår planet och tips på hur vi kan sätta guldkant på vardagen med hjälp av det vi redan har i vår närhet, allt för att du ska känna lust att ändra på dina egna, mindre klimatvänliga vanor. Vi hoppas kunna inspirera till att vårda det vi har här, runt omkring oss. Allas insats spelar roll. Vi måste sluta ”slå sönder våra klassrum” för någon kommer ju alltid att få betala priset för dessa handlingar. Ändrar vi oss inte snabbt tillräckligt är det inte ens de som kommer efter oss som får stå för kostnaden, utan de ibland oss som lever om ett decennium. För så snabbt förväntas det gå om vi inte alla hjälps åt. Hoppet är långt ifrån ute. Låt oss skifta fokus och bryta gamla mönster. Det behöver inte betyda en sämre livsstil utan ger dig förmodligen en mycket mer tillfredställande upplevelse. Välkommen att hämta inspiration hos oss!

Hoppfulla hälsningar

Linda Tengvall

#alltspelarroll

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.