Träna dig till lycka

I en tid då världen vänds upp och ned och utgången i mångt och mycket känns oviss behöver vi kunna hantera situationen på bästa sätt. Att hitta en bra balans i fysisk och mental styrka känns viktigare än någonsin.

Sabina Dufberg har 25 års erfarenhet av träning, friskvård och rehabilitering. Hon har coachat elitidrottare och ni känner kanske igen henne från tv-rutan då hon under tre säsonger coachade deltagarna i Biggest Loser. Men framför allt har hon jobbat väldigt länge och väldigt hårt med sin egen personliga utveckling. Sabina förklarar:

– I medvind är allt ganska enkelt. Det är när svårigheter kommer som man ser sitt rätta jag. När det blåser storm, rusta dig för att gunga med, men stå kvar. Rusta dig för hur du ska reagera, agera och svara!

Sabina Dufberg står i träningskläder vid havet.
Fotograf Anders Gåhlin | Gaahlin.com

Jobba med helheten

Känslan av lycka är grunden till välmående anser Sabina. För att påverka känslan av lycka är det viktigt att titta på helheten och både träna oss fysiskt och mentalt.

-Samtidigt som vi behöver aktivera hjärta och lungor och träna så att man bibehåller styrka kring sina leder för att hindra smärta och värk, behöver vi också träna oss i att hantera uppkomst av känslor. I kort handlar det om att hantera hjärnan. Vi har en förmåga att kunna hjärntvätta oss själva, så lär dig påverka dig själv, säger Sabina.

 

När motivationen tryter

Ofta jagar vi resultat och tror att lyckan kommer med magrutorna eller med prestationen att springa ett Marathon eller kanske att klara att göra en chins. Men när motivationen tryter grundar det sig oftast i att det utsatta målet kanske egentligen inte är tillräckligt viktig för dig. Sabina påpekar vikten av att undersöka vad lycka är för dig.

– Vad får dig att le när du vaknar på morgonen? Är det tanken på magrutor, tid med barnen eller kanske att gå på bio med vänner? Titta på vad det kostar för insatser. Kanske märker du att för att få magrutor kostar det dig fyra pass på gymmet i veckan, vilket gör att du kanske inte kan gå på bio varje vecka eller att du missar tid med barnen. Är du beredd att avstå det andra för magrutorna? Var ärlig mot dig själv och sätt upp en tydlig prioriteringslista.

Sabina ser också att en svalnande motivation ofta bottnar i stress.

– Stress gör oss till en sämre version av oss själva, och om kroppen är stressad är det ofta svårt att uppnå de fysiska resultat man eftersträvar. När vi inte når de resultat som vi anser viktiga för oss leder det också till mindre lyckokänsla, säger Sabina.

 

Tre komponenter för att skapa ett tillstånd av lycka

Sabina ser ofta att vi jagar ett specifikt resultat och tror att det ska göra oss lyckliga, men Sabina menar att man måste titta på hela upplevelsen av lycka. Då krävs det en bra balans mellan tre olika komponenter, hon förklarar:

-För att bli lycklig behövs rörelse, aktivitet och vila. Man behöver även det sociala och mentala och man behöver kost och näring. Vi behöver en balans av dessa delar och jag ser det som en trebent pall. Rycker man undan ett av dessa ben rasar pallen.

 

När kravbilden blir lite mer ödmjuk gentemot dig själv blir det lite mer lustfullt

Allt räknas

-Allt är bättre än ingenting. Med den filosofin har du sänkt kraven. När kravbilden blir lite mer ödmjuk gentemot dig själv blir det lite mer lustfullt, resonerar Sabina.

Sabina konstaterar att det ofta handlar om mängden, och beskriver tre enkla scenarios för hur man med små justeringar kan göra stora förbättringar när det gäller aktivitet, det mentala och kosten. Hon föreslår:

-När du ändå går ut med soporna, kör tio utfallssteg till soptunnan. När du gjort detta ett tag kanske du kör några armhävningar också.

-Om du har som vana att surfa på Facebook varje kväll vilket gör att du somnar för sent kan du sätta klockan så att det efter 10 minuter plingar till med en påminnelse om att stänga av.

-Kanske älskar du bröd och kan lätt klämma i dig en halv limpa. Bestäm dig för att nöjda dig med två skivor om dagen så har du gjort en stor förändring. Eller om du har svårt att avstå från ett glas vin till maten kanske du istället byter ut pastan, som du egentligen lagar mest för att barnen gillar det, till grönsaker.

Sabina påminner om att det är viktigt att utvärdera alla positiva framsteg även om de är små:

– Om du exempelvis skulle samla alla brödskivor du lät bli att äta under en månad, på ett bord skulle du se att det totala resultatet blir påtagligt. Du skulle kanske också se att de små förändringarna du gjort i dina dagliga rörelsemönster efter en månad resulterat i mindre spända axlar, en bättre rygg och så vidare.

Sabina intygar att om du ökar aktiviteten, minskar intaget och lägger till lite mindfulness är det en fantastisk början.

– Börja smått första och andra veckan och gå sedan upp en nivå. Steg bakåt kommer alltid, men var noga med att inte definiera dig med dem. För en månad sedan kanske du inte gick alls, nu går du tio minuter om dagen. Det är inget som försvinner bara för att du inte lyckas uppnå målet just idag. Titta på helheten, säger Sabina.

Utgår från den du är, gör inte om dig utan polera den fina diamant du är! Sabina Dufberg

Sabina Dufberg sitter på gräset iförd träningskläder.
Fotograf Anders Gåhlin | Gaahlin.com

Hemmaträning & Appen Stronger Better You

När vi befinner oss i en exceptionellt skakig tid som denna är det viktigare än någonsin att hålla igång på både det fysiska och mentala planet! På Sabinas instagramkonto kan man följa hennes beslut om att under en tid framöver byta ut träningen på gymmet till hemmaträning och hon tipsar dig om att göra detsamma:

-Låt inte den här oroliga tiden bli ett hinder i din träning, utan se det som en chans att lägga extra tid på dig själv. Hälsan är en nödvändig prioritering och det kan räcka med några få enkla kroppsövningar, vardagliga korta stunder av ökad rörelse som höjer pulsen, någon enkel förändring i din kost, en stund varje dag med att bara stanna upp och andas eller gå ett steg längre till daglig mindfulness-meditation vid stunder då dina tankar snurrar och du har svårt att uppleva ro. Allt räknas och allt du behöver finns hemma.

Sabina får som träningsprofil många frågor om träning, om att äta rätt och om programupplägg. Eftersom hennes tid inte räcker till för PT-konsultationer, men hon ändå vill bemöta människorna med inspiration, skapade hon träningsappen Stronger Better You. I den ligger färdiga träningsprogram i kondition, styrka och smidighet, guidning till stresshantering i form av mindfulnessmeditationer, kostinspiration och kostscheman, och andra användbara livsstilstips. Alla resultat kan sammanställas i en träningskalender och Sabina förklarar grundtanken med upplägget:

-Jag ville göra appen så bred som möjligt eftersom vi alla har olika behov och ligger på olika nivåer samt att resultaten till hållbar livsstil ligger i hela dig. Mitt mål och önskan är att du ska finna inspirationen till en livsstil med en helhet av både inre och yttre hälsa och styrka.

Missa inte chansen till pepp och inspiration från Sabina Dufberg för en starkare och bättre version av dig själv. Under april månad ger hon Daggs läsare det varma välkomsterbjudandet att ingå prenumeration till rabatterat pris!

 

ERBJUDANDE!

Hitta träningsglädjen tillsammans med Sabina Dufberg som just nu ger dig rabatt på fasta prenumerationer.

323 kr för 3 månader

584 kr för 6 månader

805 kr för 12 månader

En helhetsträning med cardio, styrka, rörlighet, mindfulness, kostscheman m.m för alla på flera olika nivåer. Erbjudandet gäller till och med den 30 april.

För att ta del av erbjudandet:

Mejla ditt val av period och din postadress till info@strongerbetteryou.com . När vald träningsperiod är slut så avslutas prenumerationen automatiskt.

Du hittar mer info om appen Stronger Better You på Sabina Dufbergs hemsida.

Här får du även ett smakprov på en utmaning från Sabinas app Stronger Better You som kan hjälpa dig hitta träningsglädjen.

 

Text Linda Tengvall & Foto Anders Gåhlin | Gaahlin.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.