Vinterodlarglädje & After Movie

Det blev en härligt lyckad kväll i Köinge när vi den 4 november välkomnade Sara Bäckmo och hennes stora kunskap om vinterodling. Strax efter att marschallerna tänts strömmade gästerna till.

 
En förväntansfull samling odlingssugna satt som klistrade under föreläsningen, där Sara visade bilder från upplägget i egna trädgården. Hon pratade om hur man förbereder jorden inför sådd, när och hur man sår och även hur man kan förvara förvånansvärt mycket av det skördeklara på växtplatsen till långt in på vintern.

 
Ett igenkännande skratt gick genom salongen när Sara erkände att hon inte alltid tycker att hennes vinterträdgård är den mest inspirerande synen, men hon kunde samtidigt intyga att bilden på projektorduken, föreställande en till synes nedvissnad köksträdgård, innehöll fullt av mat för hennes familj under vintern.

Därefter kunde besökarna botanisera bland nya frökollektionen med vintertåliga grönsaker som Sara tagit fram i samarbete med Nelson garden, och de som köpte Saras böcker fick dem fint signerade. Det fanns även chans för fröbyte för de som hade tagit med sig egna exemplar!

 
Under kvällen minglade många med Kristoffer Grimberg som är skaparen bakom Grimberg Welded designs fina inredningsföremål. Det visade sig att många av hans föremål har starka referenser till trädgård! En skottkärra har blivit fåtölj, med en lövkorg som fotpall. En vacker spade hänger på väggen som en ljusstake och en grep har blivit till klädhängare. Du kan följa hans arbete på vår blogg Grimberg Skapar.

Hos trädgårdsmästare Elin Debora kunde man stanna till och få trädgårdstips. Någon hade en väldigt sluttande trädgård, någon annan för platta ytor. Elin sprutade ut idéer till alla.

Med Klara Hansson kunde man prata andelsjordbruk, parmakultur och stadsodling och nya spännande kontakter och samarbetsplaner föddes. Vill ni veta mer om Klaras odlingsliv kan ni läsa Klara och Tims blogg här på DAGG.

 
I pausen fanns fika för alla. Äppelkaksbollar och morotsmuffins. Allt var gjort på ekologiska ingredienser och helt vegan, samt gluten- och sockerfritt. Äppelkaksbollarna är ett recept hämtat från Jenny och Magnus Andersson som bland annat driver bloggen Under vår tak. Receptet på äppelkaksbollar hittar ni här!

Redan innan föreläsningen hunnit avslutats var det många tankar och nya planer som börjat spira i huvudena och vi är säkra på att det i vinter kommer att odlas mycket gröna blad i annars övergivna växthus och odlingslådor. Tänk vad härligt att under vintern slippa köpa plastinpackad spenat söderifrån, utan istället kunna hämta in nyskördat direkt från egna trädgården.

 
Vi önskar alla lycka till med vinterodlingssäsongen! Ni som inte hade chans att komma just till vårt event kan följa Sara Bäckmo och hennes arbete i skillnadens trädgård på www.sarabackmo.se

Text Linda Tengvall, Foto Johanna Gustafson

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.