En målarverkstad som doftar linoljefärg

Nu när de fönster som skall renoveras är färdigrenoverade så är det dags att dra på sig overallen och sätta upp målarverkstad.

Som vi har skrivit i tidigare blogginlägg har vi med hjälp av gamla foton och lite detektivarbete lyckats hitta en del av originalkulörerna. Vissa har varit lättare att se än andra, fönstren till exempel har man vid skrapning kunnat ana att de varit röda på utsidan. Samt att de hade varit målade med linoljefärg.

Lite mer kring den gamla färgsättningen och varför vi har valt att använda oss av linoljefärg hittar ni i inlägget Äntligen dags för färg.

Engelskt röd

Initialt var tanken ”Perfekt rött blir bra, borde inte vara allt för svårt att hitta”. Lite visste vi då hur många olika röda färger det fanns på linoljefärg samt hur många olika varianter av samma ”kulör” det finns för olika märken. Engelskt röd är inte självklart engelskt röd, även om man tror sig veta vad engelskt röd är. Här får man testa sig fram. Vilket vi gjorde.

Provmålning med olika nyanser av röd och vit linoljefärg

Måla med linoljefärg

Vi kände även lite vånda inför att måla med linoljefärg, som att det var världens lättaste färg att göra fel med. Inte måla tillräckligt tunt, inte blanda rätt när man skulle göra grundfärg, hur förvarar man penslar? (De är dyra och vi har redan lyckats förstöra fyra stycken under testfasen.) Är träet för torrt att måla på? Behöver man inte vara en byggnadsvårdsninja för att klara av detta..? Svaret är nej (än så länge). Det går faktiskt ganska smidigt och bara man plockar upp lite tips och tricks längs vägen så går allt finfint. Man kan alltid fråga i sin lokala byggnadsvårdshandel, de har stenkoll på allt som har med linoljefärg att göra. Sen finns det en hel del konton på Instagram med fönsterrenoverings-gurus som ger tips och tricks som man kan använda sig av själv. Två konton som vi tycker delar med sig av mycket bra info är @gantelius_fonsterhantverk och @fannyscandinavianwindowcraft, sen finns det en massa andra också men här hittar ni mycket.

Penslar i färgburkar med linoljefärg
Detta exempel på penselförvaring hittades via @gantelius_fonsterhantveck på instagram. Fungerar jättebra! Har än så länge inte behövt slänga en enda pensel. Klädnypan håller fast penseln som står i en blandning av linolja och balsamterpentin. Vissa har bara rå linolja i burken, vi har en mix av olja och terpentin efter tips från Lena på Nackagårds byggnadsvård. Ingen speciell blandning heller, ”ta det ni har”, så då gjorde vi det.

Val av kulör

Vi gjorde det även enkelt för oss på insidan och köpte färdigblandad grundfärg(!). Egentligen ska man blanda till grundfärg av samma färg som man sedan målar med men eftersom vi valde en ljusgrå färg och grundfärgen var vit så gjorde det tydligen inget. Skönt, så slapp vi den ångesten.

Efter att ha testat oss fram med en uppsjö av olika nyanser så har vi landat i följande för övervåningen:

Utsida fönster – Engelskt röd från Ottossons färgmakeri

Rödmålat fönster med linoljefärg

Insida fönster samt innerfönster – Pärlgrå från Ottosons färgmakeri

Pärlgrått och silvergrått färgprov av linoljefärg

Fönstersmygar samt lister runt fönster – Pärlgrå från Ottosons färgmakeri

Innertak, taklister samt golvsocklar – Pärlgrå från Ottosons färgmakeri

Innerdörrar – Inte riktigt landat här än, funderar på eventuellt en lite mörkare variant av den pärlgrå. Får kolla om vi på något lätt sätt antingen kan bryta den pärlgrå i en mörkare ton alternativt göra det enkelt för oss och ta en färg som redan finns. Hoppas på det sista.

Valet av färg landade främst på Ottossons för att där fanns de kulörer som vi tyckte stämde bäst överens med de vi ville ha. Sen var det en färg som gick att få tag på lite överallt och var väl beprövad. Även enklare att måla med om man var nybörjare enligt Lena på Nackagårds byggnadsvård. Efter att man har lagt grunden behöver man dessutom inte blanda något mer utan kan bara doppa och stryka direkt ut burken, enkelt och bra.

På nedervåningen har vi inte riktigt landat än. Då vi med 98% säkerhet kommer att tillverka nya fönster i trä så känns det kanske rimligt att utsidan av fönstren blir i samma engelskt röda som övervåningen. Även ytterdörrar och fönsterdörrar blir högst troligt i den engelskt röda men den stora frågan här blir vad vi ska ha för färg på insidan.

Hade velat vara lite med djärv med mörkheten i färgen på snickerier på nedervåningen, så just nu står vi och målar lite olika svarta nyanser som eventuellt kommer att hamna på insidan av fönstren. Blir dock inte svart på innertak eller snickeriet på nedervåningen. Funderar på om vi eventuellt skulle ta in den ”mejerigröna” (som vi kallar den) som vi har hittat lite överallt. Hade varit fint om den fick komma igen på snickeriet och innertak så som den har varit tidigare. Det skulle då bli en mix av svart, ”mejerigrön” och kalkputs på väggarna. Låter inte helt fel, tåls att tänkas vidare på!

gammal dörr och dörrkarm i hus som renoveras

Färgprover på mörk linoljefärg

Hoppas ni håller er friska och sysselsatta hemma i stugorna under de rådande tiderna. Har ni lite för er så är mitt tips att ge er på att testmåla lite med linoljefärg, Det luktar gott och är inte alls så svårt som man kan tro. Fint blir det också!

Följ oss på Instagram: @svenstorpsmejeri


Läs tidigare inlägg från Svenstorps mejeri!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.