Cykel-hemester på Bolmsö

Underbara höst, välkommen tillbaka! Med färgsprakande natur och uppfriskande luft.

Augusti har lidit mot sitt slut och nu väntar en höst med härliga reportage här i Dagg, om kreativa personligheter och klimatsmarta innovationer, bra tips på roliga saker att göra och se och god hälsosam mat att laga.

I sommar har många svenskar tagit ordet hemester på allvar och passat på att uppleva platser inom räckhåll. Vår familj har alltid uppskattat att stanna på hemmaplan under sommaren. Både jag och min man är uppvuxna på västkusten, dit vi återvänt och bosatt oss som vuxna. Med havet nära, en trädgård att njuta i och av och härliga vänner att umgås med saknar vi egentligen ingenting här hemma på sommaren. Ibland kan det dock vara kul att göra små utflykter. Vi har bland annat tagit med cyklarna för dagsturer till platser nära oss.

Bara för att hösten är på ingång betyder det inte att vi måste sluta hemestra. Det finns så mycket att se omkring oss även när träden börjar skifta färg, och det behöver inte vara mer än en dags- eller helgutflykt. I september förra året packade jag och min man in våra tre barn i bilen och la cyklarna på taket för att under en helg utforska en bit av området kring Bolmen i Småland. Jag hade planerat att göra ett reportage om Tiraholms Fisk, som kommer att publiceras här i Dagg senare i september, och vi passade på att övernatta i Tiraholms fina hotell. Mer om hotellet kommer ni också kunna läsa om i reportaget från Tiraholm.

Tiraholm hotell
På Tiraholm hotell spenderade vi en natt och laddade upp för en cykeltur på Bolmsö.

Efter en god frukost var vi sugna på att utforska ön Bolmsö, Smålands största ö. Vi körde en dryg kvart till Sunnaryd, där en färjelinje knyter samman Bolmsö med fastlandet. Färjan ”Bolmia” är gratis och behöver inte förbokas. Överfarten tar ca 10 minuter. På Bolmsö östra sida finns även en bro-förbindelse med Tannåker, om man kommer från det hållet.

En förväntansfull kille satte på cykelhjälmen redan när han lämnade hotellet.

Vid färjan kan man välja att parkera i Sunnaryd eller ta med bilen över till Bolmsö. Eftersom vi hade en liten, på bara 9 månader, med oss valde vi att för säkerhetsskull ta med bilden för att ha all packning nära till hands. När man besöker Bolmsö vid denna tid på året, efter högsäsong, kan det också vara en god idé att ta med egen matsäck.

Vår cykeltur utgick från parkeringen i Bomsö hamn. Längden och hastigheten på vår tur fick anpassas efter vårt mellanbarn som då var fem år. Till den minsta använde vi vår cykelvagn från Weehoo, som passar på kolfiberramar och som bara har ett hjul vilket gör att den känns väldigt följsam och lättkörd. Vi valde modellen med trampor så barn upp till sex år kan åka och då även hjälpa till att trampa om de vill.

cykelvagn från Weehoo för kolfiberramar
Vår cykelvagn från Weehoo var ett väldigt lyckat köp och minstingen fullkomligt älskar att åka på cykeltur.

Vi valde att trampa söderut från hamnen och körde efter en enkel karta vi plockat upp på Tiraholm. Där kunde vi se landsvägar och grusvägar. För oss var målet inte så viktigt utan mer själva resan i sig. Spänningen över att se vad som väntade efter nästa krök och glädjen när den lilla skogsvägen lett oss fram till en vacker strandkant där vi tog en matpaus. Tacksamt nog fanns här också en liten paviljong med tak vilket var skönt då det kom lite duggregn.

Vår lilla cykeltur varade i totalt ca en mil. Vi upplevde skog och öppna ängar, landsvägar, grusvägar och några mindre stigar. Vi körde genom byar och vinkade till de trevliga Bolmsö-borna, men någon svamp såg vi tyvärr inte.

Mycket mer än en cykeltur i naturen, lite fika och möjligtvis en kul färja, behövs egentligen inte för att skapa fina minnen tillsammans.

Ta vara på alla enkla vardagsstunder framöver och gör den där lilla extra ansträngningen att lämna soffan för en upplevelse i naturen.  Om du har barn i din närhet är det en fantastiskt fin gåva att ge dem ett naturligt förhållande till vardaglig rörelse utomhus. Det får mig att tänka på ett avsnitt av Framgångspodden som gästades av Mai-Lis Hellénius, professor, överläkare och livsstilsforskare. Ett superintressant avsnitt som påminner oss om att all rörelse är viktig och att stillasittande faktiskt kan vara lika farligt som rökning. Det behövs inte så drastiska metoder för att förlänga livet, utan Mai-Lis Hellénius säger:

“Vi har underskattat den lilla rörelsen”

Du hittar avsnittet här som podd, perfekt att lyssna på när du gör något annat, eller som inspelning på youtube här nedan.

FRAMGÅNGSPODDEN – PODDCAST MED MAI-LIS HELLÉNIUS

Under september månad kommer vi att beröra ämnet energi och hur man på olika sätt kan höja sin energinivå, peppa sig själv och styra sitt välmående. Missa exempelvis inte vår gästbloggare Anna Numells nästa inlägg på bloggen Annas tankar om livet och mänsklig hållbarhet – som definitivt är en energihöjare!

Jag önskar er alla en fantastiskt vacker, aktiv och energirik höst!

Linda

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.