Ett 30-talsinspirerat kök i svartvitt

I många hem är köket husets hjärta, och det stämmer verkligen hos Frida Rosén Claesson och Andreas Claesson och deras 30-talsinspirerade kök utanför Halmstad. Andreas driver bolaget Gastro Import som importerar delikatesser och där arbetar även Frida. För det matintresserade paret och tvillingarna Alva och Rasmus är funktion och rymlighet viktiga kriterier för ett väl fungerande kök.

Ny planlösning och 30-talsinspirerad design

När familjen köpte det charmiga 20-tals huset innehöll det ett mindre charmigt kök från tidigt 80-tal. Den dåliga planlösningen och bristen på både arbetsytor och förvaring gjorde valet att byta ut det enkelt. Andreas och Fridas dröm var att skapa ett kök som skulle harmoniera med husets ursprung, men samtidigt tillåta moderna referenser.

Den nya planlösningen anpassades efter vatten, avlopp och de två fönsterna, men för att få rätt placering av spisen, byggdes en ny skorsten. Familjen var överens om att ett sekelskifteskök med spegelluckor inte skulle passa in i just detta hus, utan valde istället en tidig 30-talslook. Köket från Kvänum passade perfekt och i serien fanns både köksredor och tidsenliga snabelhandtag. De fick bra hjälp av Kvänum att måttanpassa skåpsektionerna på bästa sätt. Underarbetet gjorde de själva men erfarna snickare monterade köket. Till bänkytorna valde de en Perstorpsskiva, Virrvarr, tillsammans med en lång plåtdiskbänk med en rejäl ho. För att ytterligare förstärka stilen la de in ett svartvitt linoleumgolv från Forbo Flooring. Till detta valde de även svarta detaljer som strömbrytare och spis och fläkt av märket Falcon.

Kvar från originalköket fanns vedspisen i ena hörnet. Denna renoverades och används nu dagligen under vintern.

Familjen valde att använda hela köket, på 25 kvm, till matlagning och flyttade matplatsen till det intilliggande rummet som tidigare ägare använt som ett extra vardagsrum.

Referenser från förr, återbruk och originaldetaljer

Frida var säker på att hon inte ville använda tapeter i köket utan istället få fram känslan i barndomsminnet från osthandlarens butik där väggarna var klädda i vitt kakel. I sitt eget kök använde hon kakel i tegelstensformat med fasade kanter i vitt porslin och antrasitgråa fogar. Det löper hela vägen från skafferiet runt halva rummet fram till öppningen till matplatsen.

Frida hade hoppats på att kunna inrymma ett stort skafferi där man går in, men layouten tillät endast ett hörnskafferi, vilket också visade sig svälja en stor mängd varor. Mitt i rummet står även ett arbetsbord perfekt för avlastning och socialisering. Bordet är inropat på auktion och ommålat av Frida.

Även fönstren har fått en ordentlig genomgång av Fridas pensel, doppad i linoljefärg. Eftersom de gamla fönstren inte gick att rädda beställdes nya, kopior av de gamla, hos Veinge specialsnickeri. De är dubbelkopplade med fast spröjs och kulturglas. Som ett vackert smycket för huset och en fin detalj i köket.

Familjen Rosén Claesson

I det gula trähuset utanför Halmstad bor idag Frida Rosén Claesson och Andreas Claesson med tvillingarna Alva och Rasmus, snart 18 år. Huset byggdes som arbetarbostäder åt Krongården, troligtvis på 1920-talet, och inrymde då fyra lägenheter.

Styling Cecilia Nilsson, Text & Foto Linda Tengvall

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.